Çarpıntı, genellikle kalbin hızlı hızlı çarpması, kanat çırpar gibi olması gibi anormal kalp ritmi hissidir.
.
Neyse ki çocuklarda çarpıntı hissi sıklıkla ciddi bir nedene bağlı değildir. Ama bundan şikayet eden özellikle 8 yaş altı çocuklarda, önemli ritim bozukluklarının bir belirtisi de olabileceği için, incelenmesi gereklidir.
.
Peki bu çarpıntıların nedenleri neler olabilir dersek;
.
Aslında kalbin dört odacığının hareketini organize eden kendi elektriksel sistemi vardır. Sinüs nodu kalbin doğal uyaranıdır ve genellikle ileti sisteminin geri kalan kısımlarına düzenli aralıklarla sinyal gönderir. Kimi zaman sinüs nodu dışında kalbin başka alanlarından elektriksel sistemi etkileyen sinyaller çıkabilir. Bunlar da kalp ritminde anormal beklenmedik hızlanmalar yaratır.
.
İşte bu kalp ritmindeki anormallikler, örneğin erken atımlar (VES, SVE), Aritmi (düzensiz atımlar) veya Taşikardi (kalbin normalden hızlı atması) çarpıntıya neden olur.
.
Özellikle anne babada, SVT, Wolf parkinson White, ventriküler taşikardi, uzun QT veya tekrarlayan çarpıntı-bayılma varsa veya bu sebepten anjiyo olduysa, çocuklarında da genetik olarak taşikardi gelişebilir
.
Kullanılan bazı ilaçlar (örneğin; burun tıkanıklığını açmak için kullandığımız ilaçlar, bronş açıcılar, uyarıcı nitelikteki ilaçlar, grip ilaçları, dikkat eksikliği ve hiperaktivite için kullanılan ilaçlar ve antidepresanlar v.b) da kalbin daha hızlı çalışmasına neden olabilir.
.
Bazı çocuklarda, kahve, çay, çikolata, enerji içeceklerinin tüketilmesi de benzer etkiler yapabilir.
.
Bazı kalp dışı sistemik hastalıklar örneğin kansızlık, enfeksiyon-ateş, tiroid bezinin fazla çalışması, kan şekeri düşüklüğü de çarpıntıya neden olabilir.
.
Fiziksel kondüsyon düşüklüğü, aşırı kilo ve uzun süre hareketsiz kalmak da çarpıntıya yol açabilir.
.
Çocuk veya ergende yaşanan Stres, kaygı ya da diğer psikolojik sorunlar da çarpıntı hissi yaratabilir.
.
Doç. Dr. Abdullah ÖZYURT
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi
VM Mersin Medical Park Hastanesi 0538 687 31 72