Atriyal Septal Defekt yani ASD; Kalbin kulakçıkları arasındaki duvarda açıklık olmasıdır.
.
ASD’de temiz kanın bir kısmı sağ kalbe geçer. Akciğere giden kanın artmasına bağlı olarak, yıllar içinde akciğer damarlarında ve kalpte büyümeye yol açarak zarara neden olabilir.
.
ASD eğer zamanında saptanırsa, başarıyla tedavi edilebilmektedir.
.
ASD tedavisinde deliğin büyüklüğü tedavinin zamanını belirler.
.
8 mm den küçük deliklerin %80’ i 5 yaşına kadar kendiliğinden kapanabilir
Daha büyük ASD lerin kendiliğinden kapanma ihtimali çok düşüktür, ancak yine de flep dediğimiz kapak yapısı olan ASD lerde de kapanma ihtimalinden söz edilebilir
Kendiliğinden kapanmayan, 8 mm üzerindeki ASD lerde, pulmoner hipertansiyon ve paradoksik emboli nedeniyle 3-6 yaşlarında, yani çocuk okula başlamadan kapatma önerilir.
.
Deliğin çapı 15 mm’den büyük olan bebek ve küçük çocuklarda delik kapatılması planlanana kadar bazı ilaçlarla kalp yetersizliği tedavisi sürdürülür.
.
Küçük ve Orta ASD’ler 3-6 yaş arasında kapatılır ve kapatmada genellikle kapalı yöntem tercih edilir.
.
Özellikle sekundum tipi ASD’lerin %90’dan fazlası kapalı yöntem yani anjiyo yöntemiyle kolaylıkla tedavi edilebilir.
.
Ancak çok daha nadir görülen primum ve high venöz ASD tiplerinde anjiyo ile kapama uygulanmaz ve ameliyat kaçınılmaz tedavidir
.
20 mm üzerindeki çok geniş ASD’lerde ise Pulmoner Hipertansiyon riski de göz önüne alınarak 3 yaştan önce kapama işlemine karar verilebilir.
.
8 mm’den küçük bazı ASD’lerde kapama tedavisi için acele etmemek gerekir çünkü bu küçük delikler yıllar içinde kendiliğinden kapanabilmektedir. Burada takip çok önemlidir.
.
20 mm üzerindeki çok geniş ASD’lerde ise Pulmoner Hiper Tansiyon riski de göz önüne alınarak 4 yaştan önce de kapama işlemine karar verilebilir.
Doç. Dr. Abdullah ÖZYURT
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Çocuk Kardiyolojisi
VM Mersin Medical Park Hastanesi
0538 687 31 72